Stručni savjeti – o žicama

Teniske žice

Ovdje ćemo vas upoznati  s nekoliko različitih tipova teniskih žica koje možete korisiti za svoju igru te kada i zašto žicu treba zamijeniti. Danas na tržištu ima veliki broj različitih proizvođača a svaki u svom programu ima nekoliko različitih tipova  žica. Razlikuju se u tome što su načinjene od različitih materijala, imaju drugačiju strukturu, debljinu, boju i još mnogo toga. Teniske žice možemo podijeliti u dvije osnovne skupine  i  to prirodne i umjetne. Umjetne žice opet dijelimo u nekoliko podskupina. Također moramo napomenuti da je danas vrlo popularna i treća skupina hybridnih žica.

vs team Prirodne žice

Prirodne žice uglavnom su izrađene od goveđih crijeva. To je žica koja se još uvijek najčešće koristi na Touru.  Već preko 80 godina VS Gut od Babolata je najpriznatija prirodna žica. Prednost prirodnih žica je izvanredna elastičnost i vrlo mala osjetljivost na temperaturne razlike. Mane su osjetljivost na vlagu i visoka cijena. 

SG SpiralTek 12m Umjetne žice 

Sintetičke žice nadmašile su po elasticitetu prirodne ali kod izdržljivosti kao i zadržavanju svojstava kod naglih promjena temperature, još su u zaostatku za prirodnim (crijevo) žicama. Umjetne žice dijelimo na nekoliko podskupina zbog različitih materijala iz kojih su izrađene.

sg 12m Nylon

Žice su izrađene od pune jezgre, te više vlaknastog omotača. Osjećaj u igri je nešto slabiji od željenog, ali tu je u prvom planu niska cijena. One bi trebale zadovoljiti igrače kojima žica često puca. Neke od tih žica : Babolat Challenge, Babolat Synthetic Gut,    Gamma Challenger, Pacific Nyltec.

xcel 12mMultifilamentne

Mnoga tanka vlakna i kvalitetni materijali iz kojih su izrađene po nekim karakteristikama nadmašile su i crijevne žice. Prednost im je odlična elastičnost i osjećaj, te ubrzanje i kontrola. Naravno i njihove cijene su više; Babolat Xcel, Babolat Addiction, Technifibre 625 TGV

rpm blast 12m Monofilamentne

žice izrađene su iz jednog komada. Dolaze u različitim debljinama od 1,20 do 1,35 mm. Vrlo su malog elasticiteta, ali lopti daju veliku brzinu. Veoma su izdržljive i otporne na vremenske uvjete. Cijene su više od nylon žica;  Babolat: RPM Blast, RPM Tour, RPM Dual, Pro Hurricane Tour, Pro Hurricane, Duralast 

n.y 12m Specialne

žice su izrađene iz različitih materijala, već prije navedenih,  ali su u procesu izrade tretirane na poseban način, što se odražava i na cijenu.  To se na primjer odnosi na izradu gornjeg završnog sloja koji omogučava više rotacije. Drugi primjer je specijalni proces izrade zbog poboljšanja izdržljivosti; Babolat N.Vy, Babolat Powergy.

Hybrid

rpm blast + vsje kombinacija dviju različitih žica. Jedna za dužne, a druga za poprečne žice. Kako u većini slučajeva pucaju dužne žice za njihovu izradu koriste se izdržljiviji i čvršći materijali (Kevlar, Polyester, Aramid i Zyex). Za poprečne žice upotrebljavaju se elastični materijali poput; prirodne žice(crijevo), syntetike, multifilamenta. Igranje ovom žicom je vrlo ugodno, a  cijena je nešto viša od umjetnih i dosta niža od prirodnih. Babolat RPM Blast + VS, Babolat Pro Hurricane Tour + VS, Babolat Pro Hurricane Tour  + Xcel, Babolat Pro Hurricane + N.Vy, Babolat VS + Synthetic Gut

Teniske žice i njihova napetost

Kako bi iz odabrane žice izvukli maksimum moramo uzeti u obzir odgovarajuću napetost. Ona je isto toliko važna kao i odabir odgovarajućeg reketa.
 
slabija napetost daje lopti veću brzinu i slabiju kontrolu
jača napetost daje lopti manju brzinu i bolju kontrolu
 
Najbolje bi bilo napeti žicu na srednju vrijednost koju preporučuje proizvođač reketa. Zatim nekoliko puta odigrati. Nakon toga, ukoliko sigurno želite utvrditi napetost koja vam najviše odgovara, smanjiti napetost za 1 kg te ponovo odigrati nekoliko puta. Ukoliko ste osjetili razliku odlučit će te se za napetost koja vam više odgovara ili će te još pokušati sa 1 kg više ili do maksimalne vrijednosti koju preporuča proizvođač reketa.

Kako  napetost i debljina žice utječu na reket pogledajte tablice ispod
  napetost snaga
kontrola
izdržljivost
brzina lopte
komfor
 manja  veća  manja 
veća
 veća 
 bolji
  veća  manja  veća 
 manja 
 manja
 slabiji
 
  debljina
žice
 elastičnost

žice

izdržljivost
žice
rotacija
lopte
brzina
lopte
 komfor
 tanka žica
veća 
manja
veća 
veća 
 bolji
 deblja žica
manja
veća 
manja
manja
slabiji

 
Kada zamijeniti žicu ?
Sa jednom žicom ne bi smjeli igrati više od 2 do 3 mjeseca. To je krajnje vrijeme da se žica ( ukoliko prije ne pukne) zamjeni novom.
 
Od trenutka kada je napeta žica na reket, ona počinje gubiti elastičnost  i napetost. Žica koja izgubi  napetost je “mrtva žica” i ona znatno umanjuje učinkovitost reketa. To će također znatno umanjiti  igračeve sposobnosti u snazi i tempu  a postoji mogućnost i zdravstvenih problema (npr. lakat, rame).

Ispravna preporuka je :

Svaki dobro opremljen servis  ima “dijagnostik-centar” i vodi  evidenciju o servisiranim reketima i napetosti žica te vrijednosti “energetskog potencijala” istih. Tu se može provjeriti u kakvom  je trenutno stanju žica  na reketu i odlučiti kada će se ista zamijeniti.
Ako “energetski potencijal” žice padne više od 25% žicu  bi trebalo   zamijeniti. 

Naime u trenutku kada je žica napeta na reket, njezin “energetski potencijal” iznosi 100%. Tijekom vremena nakon toga taj “energetski potencijal” opada, bilo da igrate ili ne. Kada nakon nekog vremena ponovo provjerimo vrijednost i usporedimo ju sa onom poslije napinjanja vidjet će mo točno koliko je posto ostalo “energetskog potencijala” u žici.

Nepouzdane preporuke su :

Ukoliko ne možete provjeriti odnosno evidentirati stanje žice odmah nakon napinjanja, postoje neke preporuke koje nisu pouzdane ali bi se ipak trebale primjeniti:

Prva je da se žica zamijeni minimalno onoliko puta godišnje koliko puta se igra tjedno.
 
Druga je da se žica zamijeni nakon 40 sati igranja. Tri puta tjedno po tri sata igre znači približno pet tjedana.
 
Treća preporuka je da se žica zamijeni svaka dva do tri mjeseca.